Hızlı Menü X

Arkaplan Rengi

Linklerin Altını Çiz

Linkleri Belirginleştir

Ayarları Sıfırla

Kapat

Tarih: 10 Ocak 2020, 17:03
Okunma: 830 Kez Görüntülendi

Üniversite alanının 42 hektarına alanına konut yapılmasının üst planlarla çeliştiği ve kamu yararına aykırı olduğu vurgulandı.

 

BİLİRKİŞİ KARABAĞLAR BELEDİYESİ’Nİ HAKLI BULDU

 

İzmir Demokrasi Üniversitesi için Uzundere’de ayrılan 80 hektarlık alanın tamamının eğitim amaçlı kullanılmasını isteyen ve bu nedenle 42 hektarını konuta açma amacıyla hazırlanan imar planlarını yargıya taşıyan Karabağlar Belediyesi’ni, bilirkişiler de haklı buldu. İzmir 6. İdare Mahkemesi’nce oluşturulan bilirkişi heyeti, “üniversite alanı dışındaki 42 hektarlık bölümle ilgili” plan değişikliklerinin, üst ölçekli plan kararlarına, şehircilik ilkelerine ve planlama esaslarına, imar mevzuatına ve kamu yararına aykırı olduğuna dikkat çekti. Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, kamuoyunda üniversiteye karşılarmış gibi bir algı yaratılmak istendiğini belirterek, “Tam tersine, konuta ayrılan alanın da üniversiteye verilmesini istiyoruz. Bilirkişiler de raporlarıyla bu görüşümüzü destekledi” dedi.

 

ÖNCE İTİRAZ SONRA DAVA

 

Karabağlar Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Toplu Konut İdaresi’ne (TOKİ) devredilen 80 hektarlık alanla ilgili yaptığı 1/1000’lik uygulama imar planlarına askı süresinde itiraz etmiş, talep reddedilince de konuyu yargıya taşımıştı. Söz konusu planlarla alanın 42 hektarının konuta açılmak istenmesine karşı çıkan belediye İzmir 6. İdare Mahkemesi’ne sunduğu dava dilekçesinde, tamamının üniversiteye ayrılması gerektiğini vurgulamıştı. Ayrıca bu planların ulaşım akslarını, yanı başındaki Uzundere Mahallesi’ni olumsuz etkileyeceğine dikkat çekilmişti.


ÇELİŞKİLER SIRALANDI

Dava kapsamında oluşturulan bilirkişi heyeti, Karabağlar Belediyesi’yle benzer endişeleri paylaşan bir rapor hazırladı. Raporda, “… Dava konusu 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği kararlarıyla öngörülen Gelişme Konut Alanı Kullanım kararlarının ve konut kullanımını destekleyici diğer kentsel kullanımların nazım plan bütününe yönelik ilke ve hedefleri bozucu nitelikte olması itibariyle yürürlükte bulunan 1 / 5000 ölçekli Uzundere Nazım İmar Planı’nın kentsel kullanım alanlarından ziyade doğal nitelikli bir gelişme dokusu öngören ilke ve hedefleriyle çeliştiği…” ifadesine yer verildi.

Raporda, söz konusu bakanlık planlarının 1/25 binlik İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı’yla 1/100 bin ölçekli İzmir-Manisa Çevre Düzeni Planı’nın ilke ve hedefleriyle çeliştiği vurgulandı.

“Konut alanı ve konut kullanımına yönelik sosyal ve teknik altyapı alanlarının üniversite alanının ihtiyacı olan eğitim amaçlı kullanım alanlarından öncelikli olmadığına” dikkat çekilen bilirkişi raporunda, konut gereksinimi olup olmadığıyla ilgili başta Uzundere Mahallesi olmak üzere Karabağlar genelinde analitik çalışma yapılmadığı belirtildi.

 

38 HEKTAR YETERSİZ!

 

Bilirkişi raporunda, 10 fakülte ve 3 yüksekokul açılması hedeflerinin karşılanması için 38 hektarlık alanın da yeterli olmayacağı vurgulanarak, şöyle denildi:

“Alanın, gereksinim duyulan ve üstün kamu yararı içeren üniversite kullanımından ziyade, nesnel bir gerekçe olmadan gelişme konut alanı ve konut kullanımına yönelik donatı alanlarıyla ayrılmasının planlama esasları, şehircilik ilkeleri ve kamu yararına aykırı olduğu; Dava konusu 1/ 1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliğinin üniversite alanı dışında yer alan ‘konut alanı tespit edilen kısmı yönünden’ belirtilen açılardan üst ölçekli plan kararlarına, şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, imar mevzuatına ve kamu yararına aykırı olduğu görüşüne varılmıştır.”

 

‘İTİRAZIMIZ KONUTLARA’

 

Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, kamuoyunda üniversiteye karşılarmış gibi bir algı yaratılmak istendiğine dikkat çekerek, şunları söyledi:

“Üniversitenin Karabağlar’da olmasını isteyen ve bu yönde girişimde bulunan isimlerin başında geliyorum. Neden üniversiteye karşı olayım ki? Bizim itirazımız, 42 hektarlık alana hiçbir mantıklı gerekçe sunulmadan konut yapılmak istenmesine. Nitekim bakanlık planlarına karşı açtığımız davada bilirkişi heyeti de bizimle aynı görüşü paylaştı. 80 hektarın tamamı bile yetersizken, üniversite alanının 42 hektarının konuta açılmak istenmesinin akıl alır hiçbir yanı yok! Biz konuta ayrılan alanın da üniversiteye verilmesini istiyoruz.”

 

…………

 

Top