Hızlı Menü X

Arkaplan Rengi

Linklerin Altını Çiz

Linkleri Belirginleştir

Ayarları Sıfırla

Kapat

Tarih: 21 Mart 2019, 13:39
Okunma: 948 Kez Görüntülendi

Karabağlar Kent Konseyi Taleplerini Bildirdi

 

Karabağlar Kent Konseyi, bünyesinde bulunan sivil toplum kuruluşlarının başkanları, temsilcileri ve üyeleriyle basın açıklaması düzenledi. “Temel Taleplerimiz” konulu basın açıklamasını, 31 Mart 2019 Yerel Seçimleri öncesinde Karabağlar'ın gelişmesi ve yaşamın güzelleşmesi için Karabağlar Kent Konseyi Başkanı Seniye Nazik Işık yaptı.

Karabağlar Kent Konseyi Meclisleri, STK başkanları, temsilci ve üyeleriyle daha iyi ve güzel bir Karabağlar için basın açıklaması düzenledi. Poligon - Gazeteci Barış Selçuk Parkı'nda gerçekleştirilen basın açıklamasını Karabağlar Kent Konseyi adına Nazik Işık yaptı.

200 hektar konut alanı olmamalı

Nazik Işık açıklamasında, Poligon Vadisi, Uzundere'de bulunan 87 hektarlık alanın devri, Karabağlar Kaymakamlığı önündeki metruk inşaat alanının kaldırılması, Bozyaka ve Yeşilyurt Hastaneleri'nin açık kalması ve kentsel dönüşüm alanlarında kullanılan riskli alan kararlarının kaldırılması konularında açıklamalarda bulundu.

Maddeler halinde açıklamalarda bulunan Işık, Poligon Vadisi’nin inşaata açılmasının , konut şirketleri tarafından yağmalanması anlamına geldiğini belirterek, “En uç noktasında durduğumuz konu poligon vadisinin yeşil alan olarak kalması, betonlaşmamasıdır. Vadi’nin 45 hektarlık kısmını İzmir Millet Bahçesi yapma vaadini kabul etmiyoruz. 200 hektarın tamamının Karabağlar ve İzmir halkının serbestçe gezebildiği bir kültür park, bir kent ormanı, bir botanik müzesi olmasını istiyoruz. Alan içinde kültür ve spor imkanı veren çok az sayıda bina olmalı, konut alanı olmamalı diyoruz” dedi.

87 hektar üniversiteye devredilmeli

Uzundere’de TOKİ’ye bedelsiz devredilen 87 hektarlık alanın Karabağlar’da kurulu İzmir Demokrasi Üniversitesi’ne kampüs alanı olmak üzere bedelsiz devrini istediklerini belirten Işık, alanın sadece 38 hektarlık bölümünün üniversiteye ayrılarak, 50 hektarlık alanın TOKİ’ye bırakılmasını eleştirdi. Karabağlar’ın yeterli konut alanına sahip olduğunu ifade eden Işık, “Biz diyoruz ki, Karabağlar’ın yeni TOKİ konutlarına ihtiyacı yoktur. İlçemizin ikamet alanlarının yaklaşık üçte biri kentsel dönüşüm alanıdır. 30 kadar mahallemizde imar planları yenilenmekte veya ilk kez imar planı yapılmaktadır. Bu çalışmalar zaten yeterli konut alanı üretmektedir. Üstüne üstlük ilçemizde hiç ihtiyaç yokken, jeofizik olarak riskli olduğundan üzerinde yerleşim bulunmayan bir alanda büyük bir konut üretimi projesi de devam etmektedir. Talebimiz açık ve nettir: 87 hektarlık alan halkın ve belediyelerimizin hakları korunduktan sonra üniversiteye bedelsiz olarak devredilmelidir” diye konuştu.

Karabağlar halkının yararına sunulmalıdır

Karabağlar Kaymakamlığı önündeki Emniyet Müdürlüğü’ne ait metruk inşaat alanının kaldırılması gerektiğini belirten Işık, “Bu alan imar statüsü değiştirilerek altı otopark, üstü kent meydanı olacak şekilde yeniden projelendirilip inşa edilmeli ve Karabağlar halkının yararına sunulmalıdır. Bu talebimizi 2017 yılında bu mezbelelik inşat artığında yaptığımız bir basın açıklaması ile kamuoyuyla paylaşmış, ayrıca bilgi edinme hakkımızı kullanarak BİMER’e başvurmuştuk. Bu başvuruya kısa bir süre içinde ‘’başvurunuz alındı, ilgili kuruluşlara iletildi ve en yakın zamanda cevaplandırılacaktır’’ cevabı geldi ama bugüne kadar hiçbir ilgili kuruluştan herhangi bir başka cevap almadık. Kaymakamlık ve hastanenin, okulun ve güzel bir çocuk parkının arasında kalan, Karabağlar’ın en merkezi yerlerinden birindeki bu inşaat artığının fiziksel ve sosyal olarak tehlike arz ettiğini biliyoruz ve talebimizi tekrarlıyoruz;  emniyetin metruk inşaatı değil otopark ve meydanımız olsun” dedi.

Riskli alan kararı kaldırılmalıdır

2012 yılında 16 mahalleyi ve 20 binden fazla konutu içeren 540 hektarlık yerleşimin riskli alan ilan edilmesiyle Karabağlar’ın Türkiye’nin en büyük kentsel dönüşüm alanına sahip ilçesi olduğunu belirten Işık, “Bu alanda yaşayan yaklaşık 70 bin insan yedi yıldır yarın neyle karşılaşacağını, nerede oturacağını, komşusunun kim olacağını, çocuğunun hangi okula gideceğini bilemeden tedirgin, huzursuz, gergin yaşıyor. 2018 yılında çıkarılan imar barışı kentsel dönüşüm açısından anlamsızdır. Sorunun adil ve insani çözümü aslında mevcuttur; riskli alan kararı kaldırılmalıdır. Çünkü, Şehircilik Bakanlığı da dahil herkes biliyor ki riskli olan zemin değil binalardır. İzmir Büyükşehir Belediyesi Karabağlar Uzundere’de birinci etabını tamamlayıp anahtar dağıtımı kısa bir süre önce yaptığı kentsel dönüşüm projesi ile örnek bir uygulama ortaya koymuştur. Buradan Bakanlığa sesleniyoruz; bırakın insanlar yaşadıkları yerden sürülmeden, komşularıyla yaşamaya devam etsin; anlaşsınlar, uzlaşsınlar, müteahhitlerle ya da kooperatifleşerek oldukları yerde kendi kentsel dönüşümlerini yapabilsin. Şehircilik Bakanlığı’nın 540 hektarlık bu alanda vatandaşa danışmadan yaptığı 75 hektarlık alanı kapsayan imar planı gibi planını istemiyoruz. Bu bölgenin imar planları da Karabağlar Belediyesi tarafından halkla görüş alışverişi içinde hazırlanmalı, Karabağlar bir bütünlük içinde planlanmış olmalıdır. Aşık Veysel, Osman Aksüner ve kısmen Aydın mahallelerini kapsayan 110 hektarlık bir diğer kentsel dönüşümün başlayabilmesi için Karabağlar Belediyesi tarafından hazırlanan imar planlarının Bakanlık tarafından daha da bekletilmeden onaylanmasını ve kentsel dönüşümün vatandaşın serbest iradesiyle şekillenmesini talep ediyoruz” diye konuştu.

Başkan Selvitopu’na teşekkür etti

Karabağlar’daki hastanelerin kapatılmaması istemiyle konuşmasını sürdüren Işık, Bayraklı’da yapılmakta olan Şehir Hastanesi faaliyete geçtiğinde Bozyaka Hastanesi’nin kapatılacağını ifade etti. Nazik Işık ayrıca, “2020’den sonra da Yeşilyurt Hastanesi’nin kapatılması gündeme gelecektir. Karabağlar’dan ambulansla 25 dakikadan önce varamayacağımız Şehir Hastanesi’ni değil, zaten tam teşekküllü olan Bozyaka ve Yeşilyurt hastanelerimizin açık kalmasını istiyoruz” diye belirtti.

Basın açıklamasının sonunda, Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu’na,  Kent Konseyi’ne ve sivil toplum kuruluşlarına gösterdiği ilgi ve sıcak yaklaşım için teşekkür eden Işık, yeni dönemde de Karabağlar Kent Konseyi’nin ilçeyi güzelleştirmek ve geliştirmek için çalışmalarını sürdüreceğini belirtti.

Basın Açıklamasına STK’ların yanı sıra CHP Karabağlar İlçe Başkanı Ali İhsan Yıldız da katılım göstererek, destek verdi.

Top