Hızlı Menü X

Arkaplan Rengi

Linklerin Altını Çiz

Linkleri Belirginleştir

Ayarları Sıfırla

Kapat

Tarih: 20 Ocak 2020, 10:01
Okunma: 916 Kez Görüntülendi

Bozyaka Pazaryeri’nin altındaki merkez Şehit Uzm. Çvş. Akın Acar’ın adını taşıyacak.

Türkiye’nin en büyük AKUT yerleşkesi Karabağlar’da açıldı

Karabağlar Belediyesi tarafından Arama Kurtarma Derneği’ne (AKUT) tahsis edilen ve Şehit Uzman Çavuş Akın Acar’ın adını taşıyacak yerleşke, törenle açıldı. Bozyaka Pazaryeri’nin altındaki 1600 metrekarelik alana sahip merkez, Türkiye’nin en büyük AKUT yerleşkesi oldu.

Karabağlar Belediye Meclisi 4 yıl önce oybirliğiyle aldığı kararla, bu alanı AKUT İzmir’e tahsis etmişti. Merkeze, Suriye’nin El Bab kentinde dört yıl önce şehit olan AKUT Gönüllüsü Uzman Çavuş Akın Acar’ın adının verilmesi kararlaştırıldı. O günden bu yana devam eden hazırlıkların ardından merkez, düzenlenen bir tören ile açıldı. Törene Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan, Şehit Uzman Çavuş Akın Acar’ın annesi Hanife Acar, AKUT Yönetim Kurulu Başkanı Recep Şalcı, AFAD İl Müdürü Osman Metin Saroğlu,İzmir Deniz Er Eğitim Merkez Komutanı Deniz Piyade Albay Ümmet Tosun, siyasi parti ilçe temsilcileri, sivil toplum kuruluş temsilcileri, meclis üyeleri, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş ve AKUT gönüllüsü katıldı.

AKUT’un gönüllülük esasıyla yaptığı çalışmaları anlatan kısa filmin ardından konuşmalara geçildi. İlk olarak konuşan AKUT görevlisi Benan Edis bu merkezin 12 ay yaşayan bir yer olacağını belirtti, Şehit Akın Acar’ın annesi Hanife Acar ise duygularını,  “Oğlumun adı İzmir’de de yaşayacak. Bu gururu bana yaşattığınız için hepinize çok teşekkür ediyorum” sözleriyle ifade etti.

AFAD İl Müdürü Osman Metin Saroğlu da konuşmasında, herhangi bir afet durumunda zihinde hazırlıklı olmanın önemine dikkat çekti. Saroğlu “O kadar çok iş var ki, biz AFAD her yere yetişemeyiz. En büyük desteği STK ve gönüllü kuruluşlardan alıyoruz. Bu yerleşkenin AKUT’a verilmesinden dolayı belediye başkanıma çok teşekkür ediyorum” dedi.

AKUT'A YAKIŞACAK

AKUT Yönetim Kurulu Başkanı Recep Şalcı,  İzmir’de 2006 yılından beri faaliyette olduklarını belirterek buranın AKUT’a yakışır Türkiye’nin en büyük yerleşkesi olduğunu söyledi. Başkan Selvitopu ve meclis üyelerine teşekkür eden Şalcı, “Bu merkezde herhangi bir afet öncesi için çalışmalar başlatacağız. Olası depremler ve afetlere karşı eğitimlerimizi hızlandıracağız. Yarın bize iş düşecekmiş gibi hazır olacağız. İnsanlarımız bize güveniyor. Biz de onlara layık olmaya çalışacağız" dedi

CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan ise çok değerli bir hizmetin bugün Karabağlar’da hayata geçtiğini hatırlattı. Arslan “AKUT hem ülke hem yurtdışında göğsümüzü kabartıyor, desteklenmesi gereken bir kurum. Ben belediye başkanımıza ve o dönem mecliste bu ortak kararı oybirliğiyle alan tüm siyasi parti meclis üyelerine şükranlarımız sunuyorum” diye konuştu.

AFETE SÜREKLİ HAZIRLIK

Böyle bir yerleşkenin Karabağlar’da açılmasından büyük gurur ve mutluluk duyduklarını ifade eden Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, “Kentlerimizin güvenli olması lazım. Afetin ne zaman geleceğini hiç kimse bilemez. Arama kurtarma faaliyetleri çok önemli. Tabi ki devletin kurduğu AFAD var Bu yeterli mi? elbette değil. Sivil toplum kuruluşlarının ve vatandaşların afetlere hazırlıklı olması gerekiyor. İşte bunlardan birisi de AKUT, Türkiye dünyada kendini ispatlamış önemli kurumlarından biri. Gölcük, Van, Ceyhan depremlerin de yaptıkları çalışmalarla toplumumuza örnek olmuş kurumlardan birisi. Bizde yerel yönetim olarak böyle kurumların her zaman yanında olmaya çalışıyoruz” dedi.

 

Toplumun önemli dinamiklerinden birisinin STK’lar olduğuna dikkat çeken Selvitopu   ‘Karabağlar Belediyesi olarak her zaman sivil toplum kuruluşlarının yanında olacağız. Onlarla proje üreterek hayatı daha kolaylaştırmaya çalışıyoruz. Biz bu alanı AKUT’a gösterdik uygun gördüler. Belediye meclis kararıyla işbirliği protokolü yaparak burayı onların kullanımına verdik. Bundan sonra da bu destek devam edecek" diye konuştu.

Afet anında bu yerlerin ne derece önemli olduğunun daha iyi anlaşıldığını vurgulayan Başkan Selvitopu, " Bunu daha da yaygınlaştırmamız gerekir. AKUT, vereceği eğitimlerle bireyleri bu tür afetlere karşı bilinçli birer kişi haline getirmeye çalışacak.  Bu yerleşkeye adını veren Akın Acar  başta olmak üzere tüm şehitlerimizi de rahmet ve minnetle anıyorum’ dedi Selvitopu konuşmasını, Ulu Önder Atatürk’ün "Felaket başa gelmeden evvel koruyucu ve önleyici tedbirleri almak gerekir. Geldikten sonra dövünmenin yararı yok” sözüyle bitirdi.

PLAKET VE KURDELE KESİMİ

Konuşmaların ardından AKUT Yönetim Kurulu Başkanı Recep Şalcı Başkan Muhittin Selvitopu ve şehidin annesi Hanife Acar’a plaket ve fotoğraf sundu. Kurdela kesiminin ardından Başkan Selvitopu ve Ednan Arslan, emeği geçenlerin el izi bastığı duvara boya ile el baskısı yaptı. Başkan Selvitopu ayrıca arama kurtarma köpeği Atamaz’ı da sevdi.

12 AY EĞİTİM

AKUT İzmir Yerleşkesi’nde 12 ay boyunca eğitimler, seminerler, arama kurtarmaya ilişkin sergiler olacak. Özellikle halka ve öğrencilere yönelik farkındalık yaratma, bilgilendirme çalışmaları yapılacak. Yerleşkedeki AKUT Müzesi’nde de, 17 Ağustos ve Van depremleri, Soma maden kazası gibi afetlerde, kazalarda ilk müdahaleyi yapan gönüllülerin kullandığı tişört, kask gibi eşyalar sergilenecek.

Top