Hızlı Menü X

Arkaplan Rengi

Linklerin Altını Çiz

Linkleri Belirginleştir

Ayarları Sıfırla

Kapat

Tarih: 08 Aralık 2017, 13:57
Okunma: 1252 Kez Görüntülendi

KETA’dan Bir Mehmet Sait Tunç Geçti!

Güneydoğu Bölgesinde kadınların yaptığı dövmeleri konu edinen, uluslararası Cannes Film Festivali başta olmak üzere birçok festivalde gösterilen ve yoğun ilgi gören,  “Anlat Bana; dövmeler, ağıtlar, hikâyeler” adlı belgesel filmin yönetmeni Mehmet Sait Tunç, Karabağlar Belediyesi Kent Tasarım Atölyesi’nde (KETA) düzenlenen söyleşiye katıldı.

Söyleşi öncesi, artık kaybolmaya yüz tutmuş geleneksel dövmelerin hikâyesini anlatan “Anlat Bana; dövmeler, ağıtlar, hikâyelerfilminin gösterimi gerçekleştirildi. Elli dakikalık belgesel film izleyiciler tarafından adeta soluksuz takip edildi. 

Arapça, Kürtçe ve Süryanice olmak üzere 3 dilde ilerleyen belgesel filmin gösterimi sonrasında izleyenlerin sorularını da yanıtlayan Tunç, filmin izleyenleri etkilemesinin nedenlerinden birinin, geçmişten bugüne Mardin’de bir arada yaşayan ve birbirini besleyen farklı kültürlerin zenginliği olduğunu ifade etti.  Tunç ayrıca, ilk bakışta çok basitmiş gibi görünen dövmelerin, arka planında yatan hikâyeleri öğrenen izleyicilerin yaşadığı şaşkınlığın da etkilenmelerindeki temel neden olarak dile getirdi.

Tunç, "Dövme sanatı kültürel yaşamın bir parçası, tamamlayıcısı adeta. Yalnızca dövmenin yaktığı ağıtlar, tuttuğu yaslar, anlattığı hikâyelerle de yüzlerce yılın birikimini aktarıyor bölge insanı bu belgeselde. Ki bu belgeselde yer alan insanlar bu geleneğin de son temsilcileri arasında yer alıyor.

Neden dövme yapıyorlar? Filmde dövmelerinin hikâyesini anlatanlar, dövme yapmayı hangi toplumun kimden nasıl öğrendiği sorularını cevaplıyorlar. Şifa bulmak için, akrep sokmasın ya da kuma gelmesin diye yapılan dövmeler. Hepsinin ayrı hikâyesi var. Kuraklık zamanı yapılan yağmur duaları, evlenme hikâyeleri, ağıt ritüelleri” diye konuştu.

 

Top