Hızlı Menü X

Arkaplan Rengi

Linklerin Altını Çiz

Linkleri Belirginleştir

Ayarları Sıfırla

Kapat

Tarih: 17 Ağustos 2023, 18:44
Okunma: 243 Kez Görüntülendi


Başkan Selvitopu panelist olarak kentsel dönüşümü anlattı

 

Karabağlar Belediyesi 17 Ağustos’u unutmadı

 

Karabağlar Belediyesi, 17 Ağustos Marmara depreminin yıldönümü nedeniyle İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İzmir Şubesi ve Karabağlar Kent Konseyi işbirliğiyle çeşitli etkinlikler düzenledi. Bu kapsamdaki “Deprem Afete Dönüşmesin” başlıklı panel Yıldız Kenter Kültür ve Sanat Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Panel, aralarında Konak Belediyesi’nin eski başkanlarından Muzaffer Tunçağ, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Suphi Şahin, Karabağlar Kent Konseyi Başkanı Alev Ağrı, meclis üyeleri, muhtarlar, siyasi parti ve sivil toplum kuruluş temsilcilerinin olduğu vatandaşlar tarafından ilgiyle izlendi

Panelin ilk oturumunda moderatörlüğü İMO İzmir Şube Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar yaptı ve konuşmacı olarak Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu yer aldı. Ayatar, depremselliği yüksek bir ülkede yaşadığımızı vurgulayarak, “Bu konuyu daha fazla konuşmak ve özellikle siyasal iktidarı harekete geçirmemiz gerekiyor” dedi.

 

“Yerinde dönüşüm” literatüre girdi

 

Başkan Selvitopu da panelde, “Kentsel Dönüşüm Uygulaması Uzundere Örneği” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Büyük afetlerden en az zararla çıkmak için aklı ve bilimi esas almamız gerektiğini belirten Başkan Selvitopu, “Kentsel dönüşüm uzun süredir tartışılan bir konu ve halen tam anlamıyla bir şekle, yasal altyapıya kavuşturulmuş değil. Deprem ülkesi olduğumuz için hızlı hareket etmemiz gerektiği ortada” dedi.

Kentsel dönüşüm kavramının mevzuatımıza ilk olarak 2004 yılında Kuzey Ankara Kentsel Dönüşüm Yasası’yla girdiğini ve o projenin hala devam ettiğine dikkat çeken Başkan Selvitopu, “Bunu özellikle söylüyorum. Çünkü kentsel dönüşüm çalışmaları uzun soluklu projelerdir” diye konuştu.

Uzundere’de yüzde 100 uzlaşıya dayalı, Türkiye’ye örnek bir kentsel dönüşüm projesi gerçekleştirildiğini vurgulayan Başkan Selvitopu, “Ortaya çıkarılan rant, hak sahibi, yüklenici ve kamu arasında eşit şekilde paylaşıldı. Kentsel dönüşüm projelerinin en zor yanı uzlaşının sağlanması. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde görev yaparken, Uzundere’de sürece bütün hak sahiplerini kattık ve her aşamada onları bilgilendirdik. Türkiye’de yerinde dönüşüm kavramını literatüre sokan yerel yönetim İzmir Büyükşehir Belediyesi’dir. Bu da bence önemli bir başarıdır” dedi.

 

Afet riskinin azaltılması

 

Panelin ikinci oturumunda İzmir Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı Deprem ve Zemin İnceleme Şube Müdürü Seçil Başak Utku’yla

ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erdem Canbay görüşlerini katılımcılarla paylaştılar.

Utku, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin afet riskini azaltma çalışmaları hakkında ayrıntılı bilgi verdi.

Canbay da, her deprem felaketinin ardından şartname, yasal düzenleme gibi konuların gündeme geldiğini hatırlatarak, Her türlü yasal ve teknik altyapımız var. Temel sorunumuz ahlak eksikliği ve yaptırımların yetersizliği” dedi.

Canbay, eğitim, yetkin mühendislik, müteahhitlik, yapı denetimi, imar ve imar affı kentsel dönüşüm konularında görüşlerini paylaşarak, “Deprem affetmez, affetmiyor da. Ne yazık ki başımıza gelenleri çabuk unutuyoruz” yorumunu yaptı.

Panelin sonunda Başkan Selvitopu konuşmacılara doğa dostu sertifika sundu.

Top